Mexická kuřecí polévka na zahřátí s křupavou tortillou

V chmurných listopadových dnech je potřeba na plotně ukuchtit něco, co vás nejen zahřeje, ale také kvalitně zasytí. I proto jsme si pro vás dneska připravili recept na mexickou polévku s kuřetem, chilli a rajčaty a křupavými tortillami, kterými můžete nahradit všemi milované krutóny. S touhle bombovou polévkou totiž můžete počítat místo hlavního chodu.

Mexická kuřecí polévka

(porce pro 4 – 6 lidí)

INGREDIENCE

  • celé kuře
  • 5 větších červených chilli papriček – čtyři propíchané ostrým nožem,                                                jedna nakrájena na kolečka na servírování
  • 2 vysušené ancho chilli/ancho chilli prášek
  • svazek česneku, podélně rozkrojený
  • svazek koriandru, oddělené stonky od lístků
  • skořice (celá)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené
  • lžíce mletého kmínu
  • lžíce uzené papriky
  • dvě plechovky rajčat (kus po 400g)
  • lžíce cukru
  • plechovka kukuřice
  • plechovka černých fazolí (400g), odkapaná
  • kůra a šťáva ze dvou bio limetek
  • 4 kukuřičné tortilly Santa Maria, nakrájené na proužky
  • dvě avokáda
  • 200g fety nebo queso fresco, nakrájené na kousíčky

POSTUP

  1. Kuře vložte do hrnce, přidejte k němu celé chilli papričky, česnek, stonky koriandru a skořici. Vše zalejte studenou vodou a na plotně nastavte střední teplotu. Když vodu přivedete k varu, teplotu snižte na mírný ohřev, přiklopte pokličkou a nechte po dobu 30 minut vařit. Poté plotnu vypněte         a nechte kuře ve vývaru dalších dvacet minut.
  2. Vyjměte z vývaru kuře, přeceďte vývar do sklenice (mělo by ho být cca 800 ml) a poté vývar vraťte zpět do hrnce a jemně zahřívejte, dokud vývaru nebude zhruba 600 ml. Poté nalijte zpátky do sklenice.
  3. Do hrnce dejte jednu lžíci oleje, cibuli a nechte cibuli opéct, dokud nebude měkká. Potom přidejte koření, rajčata a cukr. Přilejte kuřecí vývar a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.
  4. Mezitím, sundejte z kuřete kůži a maso jemně natrhejte. Přidejte do polévky společně s kukuřicí, fazolemi a kůrou a šťávou z limetky (nechte si trochu šťávy ještě na pokapání avokáda) a vařte dalších 5 minut.
  5. Zbývající olej nalejte do pánve a vhoďte kousky tortil. Smažte, dokud nebudou zlatavě křupavé,      a poté nechte okapat na papírové utěrce. Rozpulte a oloupejte avokádo, nakrájejte na malé kousky a pokapejte limetkovou šťávou.
  6. Polévku servírujte s křupavými tortillami, lístky koriandru, nakrájenou chilli, avokádem a sýrem.

TIP

Pokud nejste zvyklí na pálivá jídla, určitě ze začátku přidávejte chilli podle chuti.