Vegetariánské burrito s černými fazolemi a hnědou rýží

Pokud neholdujete masu nebo si chcete dát lehčí bezmasé jídlo, můžete si doma připravit vegetariánské burrito. Hodí se jako rychlé pohoštění pro návštěvu nebo neškodný oběd do práce. Kromě toho je tohle jeden z receptů, v kterém můžete využít i ingredience, které vám tak nějak zbyly v ledničce nebo mrazáku.

Vegetariánské burrito

(porce pro 2 – 4 lidi)

INGREDIENCE

3 lžíce oleje
1 červená cibule, nakrájená
1 červená paprika, nakrájená na malé kousky
2 stroužky česneku, propasírovaného
1 konzerva černých fazolí
hrnek a půl hnědé rýže
hrnek a půl kukuřice (mražené nebo z konzervy)
hrnek nadrobno nasekané kapusty
300 g tomatové salsy (Santa Maria Dip salsa Medium)
2 hrnky vody
1 lžíce drceného kmínu
1 lžíce mleté uzené papriky
sůl

Na servírování:

4 pšeničné tortilly Santa Maria
1 – 2 avokáda, nakrájené na plátky
limeta
lístky koriandru

Něco navíc: tofu, nakrájená rajčata s koriandrem, jalapeňos, zakysaná smetana, nastrouhaný sýr jako cheddar nebo Leicester, nakrájený salát, mražená zelenina (hrášek nebo kukuřice – pokud chcete experimentovat, zkuste i zelené fazolové lusky)

POSTUP

Do rozpáleného hrnce na olej vsypejte cibuli, červenou papriku a česnek. Nechte ingredience chytit barvu a čas od času směs promíchejte. Po chvíli přisypte zbytek ingrediencí, promíchejte a nechte vařit zhruba třicet minut pod pokličkou. Směs ochutnejte a pokud je to potřeba, přijdete víc koření nebo chilli. Poté nechte povařit ještě pět minut bez poklice.

Směs sundejte z plotny a zamíchejte.

Na stole si na prkýnku rozprostřete jednotlivé tortilly a směs klaďte do jejich středu. Až tortillu naplníte, na vrch položte několik plátků avokáda, pokapejte limetkou a nasypte na ně lístky koriandru. Balení tortill si užívají všichni, takže se nebojte si někoho zavolat na pomoc.

TIP

Pokud zbyde trochu směsi, promíchejte jí s větším množstvím salsy nebo zakysané smetany a použijte jako přílohu k tortilla chipsům. Pokud nemáte chuť na tortillu, nechte je v krámě a udělejte si burrito bowl – přidejte do směsi akorát více fazolí a hnědé rýže.

Pokud si chcete tortilly nechat na později, naplňte tortilly směsí, zabalte je do folie a vložte do mrazáku ve vzduchotěsném pytlíku.

Dobrou chuť!