Albondigas: polévka s chutnými masovými kuličkami s mátou a rýží

Přestože se venku dělá krásně, večer se pořád ještě nedá odolat teplé dece a vydatné polévce. Jednou takovou, která zahřeje a nasytí, je mexická polévka s masovými kuličkami, kterým se říká albondigas.

Albondigas polévka

(Porce: 4 – 6 lidí)

INGREDIENCE

  • 2 lžíce oleje
  • 1 velký cibule, nakrájená
  • 1 velký stroužek česneku, propasírovaný
  • 2 litry kuřecího nebo hovězího vývaru
  • 1 litr vody
  • ½ hrnku tomatové šťávy/protlaku
  • 250g zelených fazolek
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené
  • ⅓ hrnku bílé rýže
  • 400g mletého hovězího masa
  • ¼ nakrájených/natrhaných lístků máty
  • ¼ nakrájených/natrhaných lístků petrželky
  • vajíčko
  • sůl, pepř
  • špetka červené papriky
  • 1 a ½ hrnku čerstvého (nebo mraženého) hrášku
  • 1 lžíce sušeného oregána, rozdrobeného
  • sůl a pepř
  • ½ hrnku nakrájeného/natrhaného koriandru

POSTUP

  1. Připravte základ polévky – na oleji orestujte cibuli a česnek. Po několika minutách přilejte vývar a tomatovou šťávu/protlak a nechte probublat. Přidejte mrkev a fazolky.
  2. Promíchejte rýži s masem a přidejte mátu a pažitku, sůl a pepř. Přimíchejte celé vajíčko. Vyválejte kuličky v průměru cca 3 cm.
  3. Přidejte masové kuličky do polévky a nechte půl hodiny vařit na mírném ohni. Ke konci přidejte hrášek a koření podle chuti.

Před podáváním posypejte čerstvým koriandrem a rozdrobenými tortilla chipsy (Santa Maria Tortilla chips).

Dobrou chuť!