Salsa verde a roja: základní chutě Mexika

V mexické kuchyni se setkáte s několika doplňky a ingrediencemi, bez kterých se neobejde žádná pořádná hostina. Základní omáčky, salsa verde a salsa roja, jsou jedněmi z nich. Používají se jako “dip” k tortilla chipsům, jako příloha k tortillám nebo tacos, k masu a nebo rybám.

Salsa verde/roja

INGREDIENCE

  • hrnek nakrájené cibule
  • hrnek nakrájeného/natrhaného koriandru
  • dva stroužky česneku, propasírované
  • 2 papričky jalapeňos, nakrájené (bez semínek a “žilek”)
  • 2 papričky poblano, nakrájené
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • lžíce sušeného oregána (ideálně mexického)
  • salsa verde: tucet zelených rajčat, tomatillo (nebo tolik, aby naplnily čtyři hrnky)
  • salsa roja: tucet červených rajčat (nebo tolik, aby naplnily čtyři hrnky)
  • volitelné: tortilla chips Santa Maria/tortilly Santa Maria

POSTUP

  1. Na pánvi orestujte cibuli. Až chytne barvu, přidejte tomatilla (salsa verde) nebo rajčata (salsa roja) a přidejte oregano.
  2. Papriky poblano nechte opálit ohněm na plotně a když zčernají a slupka popraská, zabalte je do útěrky, aby ochladly a poté pod tekoucí vodou slupku sloupněte. Odstraňte zrníčka a “žilky” a nakrájejte je na kousíčky. Přidejte je do pánve společně s jalapeňos a česnekem.
  3. Nakonec přidejte koriandr a koření.

TIP: Připravenou směs si můžete i zmrazit, abyste byli připravení, až budete dělat mexickou party na poslední chvíli. Pokud chcete nabídnout další “dipy”, nezapomeňte na zakysanou smetanu nebo guacamole.

Salsy skvěle chutnají s tortilla chipsy Santa Maria!